11 ianuarie 2010

Tema concursului

CONTEXT-SIT-EXPRESI E

LOCUINTA IZOLATA IN SIT REAL

Durata : 9 saptamâni

“Identitatea arhitecturala traditionala in cheie moderna”

A. Date de tema

Arhitectura este arta.

Emotie si inspiratie: Arhitectura locuintei in general tine intotdeauna cont de locul unde se produce. Aceasta este o cristalizare a mediului cultural, social, ocupational identitar, si geographic al locului in care se naste. Este o confirmare a retelei emotionale si spirituale a zonei sociale in momentul

in care apare.

Lumina: Arhitectura locuintei este definita de functionalitatea corect rezolvata si de lumina pe care o gestioneaza in spaţiile de viaţă, de orientarea fata de punctele cardinale şi de echipamentele pe care le inglobeaza.

Identitate: In conditiile actuale de globalizare afirmarea identitatii locale devine o necesitate. Reafirmarea unor elemente arhitecturale traditionale in cheie moderna poate constitui un factor de rafinament si confort. Simplitatea locuintei traditionale de tirg vechi poate deveni motiv ordonator al arhitecturii contemporane, o regasire peste timp a calmului si atmosferei echilibrate a unei locuinte.

Tema propusă pentru studiu este o locuinţă unifamilială izolată cu regim de înălţime D+P+2E, pentru minim 4 persoane. Amplasament un teren de cca. 800mp in zona centrala a Bucurestiului, aflat pe strada Jean Louis Calderon nr 37.


Obiective:

1. Studierea unei tipologii specifice arhitecturii romanesti 1900 - 1930 la noi in tara si introducerea ei in limbajul modern arhitectural – o plansa de sinteza cu rapoarte plin / gol proportii, arhitrava, sageac si capriori, acoperis sarpanta, porte – fenetre, etc.

2. Studierea relatiei casei cu terenul in zona accesului in “Hochparter”, gard si zona verde.

3. Inscrierea într-un ansamblu constituit cu un anume specific, pe care amplasamentul ales încă îl mai permite, pe lângă rezolvarea funcţională, constructivă şi de plastică adecvată cerinţelor contemporane.

Vor fi preluate din zonă în alcătuirea propusă o serie de elemente cum ar fi : regimul de înălţime, raportul de plin-gol, materiale si texturi ale faţadelor şi învelitorii, înălţimea la cornişă, eventuale modenaturi si ancadramente, etc. într-o interpretare contemporană care să evite pastişa.

Indiferent de opţiune pentru amplasarea locuinţei pe lot se vor respecta prevederile Codului Civil: retragere de 5m de la fundul de lot, 3m pe latura cu ferestre la funcţiunile majore, 1.90m pe latura cu ferestre la

funcţiuni minore, retragerea de la stradă impusă de construcţiile existente în zonă. Se vor respecta : P.O.T. = 40% , C.U.T. = 1,3


B. F uncţiuni


Parter inaltat ( Hoch-parter ):

- doua accese: acces principal si acces de serviciu

- cameră de zi cu loc de luat masa, cca. 45mp (în legătură cu terasa acoperită şi descoperită)

- vestibul pe acesul principal cca 6mp

- mic birou arhitectura individual cca 15mp

- grup sanitar de serviciu cca 4mp

- bucătărie cca 10mp

- cămară cca 2mp

- spatii de depozitare cca 4mp

- terase si spatii exterioare - arhitectura verde


Etaj 1:

- dormitor părinţi cca 18mp

- camera dedicata depozitarii hainelor “dressing’ şi baie părinţi cca 12mp

- dormitor copil 1 cca 16mp

- dormitor copil 2 cca 16mp

- baie copii cu duş cca 5mp

- degajament cu dulapuri înzidite cca 8mp

La etaj se vor adăuga după caz, balcoane şi logii

Demisol parţial sau total:

- garaj la nivel teren, demisol/subsol cca 25mp

- centrală termică (volum min.18 mc) cca 8mp

- spatii depozitare cca 12mp


Etaj 2 sau Mansardă :

- cameră de oaspeţi, studio sau camera personal de serviciu 1-2 pers cca 30mp

- grup sanitar cu duş cca 5mp

- debara si alte spatii de depozitarea in spatiul de sub acoperis cca 8mp

Suprafaţa desfăşurata totală (Ad) nu va fi mai mare de 350 mp.

Construcţia se va racorda la utilităţile existente în zonă.

Sistemul constructiv şi acoperirea imobilului ( terasa / şarpanta) precum si

materialele de inchidere si finisaj sunt la alegerea studentului.


Notă

Toate plansele vor fi scanate in format pdf si jpg si vor fi predate pe un CD care va insoti predarea planselor finale inainte de jurizare si notare. De-a lungul activitatii de atelier toate studiile se vor prezenta la corectura pe foita si vor fi reunite (si in final la predare) intr-o mapa, pe care fiecare student o va avea asupra sa la fiecare corectura. Nu se accepta corecturi pe laptop.

Formatul de redactare a proiectului va avea un chenar si un cartus de identificare, conform modelului recomandat de catedra.


Întocmit,

conf. dr. arh. Bogdan Tofan

asistent drd. arh. Teodor Badiu


Un comentariu:

  1. Prin tema propusa, se impun; P.O.T.=40% si C.U.T.=1,3, mai departe suntem conditionati de Aria Desfasurata=max 350mp. Cele doua restrictii sunt contradictorii pentru ca acel 350 mp-AD imi da un C.U.T. de 0,43 si un P.O.T. de 12,5% (la regimul de inaltime propus - Dpartial+P+2E cu AC~100mp).
    Ma avantajeaza prima constrangere( cea cu P.O.T.=40%, C.U.T.=1,3) dar ma intreb, la judecata proiectelor daca se va tine cont si de a doua conditionare?
    Din insumarea suprafetelor utile + 25%ziduri+20% circulatii= 249+62.25+49.80=361 mp, ceea ce inseamna ca a doua conditionare are greutate la fel de mare ca si prima. Intrebarea mea este "DA` NOI CU CINE VOTAM?"

    RăspundețiȘtergere